PDA

Просмотр полной версии : Історія полігону "Калинівка" - воєнні роки


Скиф
24.07.2008, 21:49
… Калинівко! Ти – прекрасне, мальовниче і неповторне село на Броварській землі. Ти – яскрава зірка на вселенському небосхилі, квітуча планета у Всеукраїнському всесвіті.
Чому Калинівка? Звичайно ж від імені Калини, що від прадавніх часів і донині залишається у нашого народу символом краси, вірності і ніжності.
... 1928 рік є роком появи села на карті району.
Були в історії і світлі, і трагічні сторінки... Можна по-різному сприймати і оцінювати події 30-х і 40-х років минулого століття, та незаперечним є те, що за ними стояли самовіддана праця та героїзм людей.
На Калинівській землі утворилося міцне колективне господарство, яке стало відомим у районі...
... Та ось війна, і вся худоба, техніка, були евакуйовані на схід. До лав Червоної Армії було мобілізовано 73 калинівці, а згодом іще кілька десятків.
Не змігши взяти Київ “з ходу”, німецьке командування направило свої дивізії північніше і південніше столиці України. Одне з гітлерівських угруповань почало наступ на позиції радянських військ у районі чернігівського шосе. Ареною запеклих боїв стали Калинівка та її околиці.
Гіркого 1941 року на рубежі сіл Калинівка – Красилівка – Рожівка проходила лінія оборони. Але сили були не рівні. Командував Південно-Західним фронтом генерал-полковник М.П. Кирпонос.
У вересні 1941 року відступ частин Червоної Армії прикривали кілька полків НКВС, зокрема, бійці першого та другого батальйонів четвертого полку НКВС та кілька рот 227-го полку НКВС.
16-17 вересня 1941 року на ділянці першого батальйону 227 полку противник силою до двох піхотних полків при підтримці танкового батальйону та двох артилерійських дивізіонів намагався прорватися по дорозі в районі Калинівки до Києва. Багаторазові атаки ворога були відбиті з великими для нього втратами.
18 вересня ворог спрямував головний удар у напрямку шляху, який обороняла перша кулеметна рота полку. Атака фашистів була відбита гвинтівочно-кулеметним вогнем.
Загалом оборона Києва на Калиновському рубежі тривала 15 днів. Подальший шлях солдатів та офіцерів 227-го полку назавжди загубився серед лісів та боліт Калинвки.
Вічна пам’ять загиблим солдатам, що мужньо і до останнього не здали позиції.
:salute::salute::salute::salute::salute::salute::salute::salute:

spartak
25.07.2008, 00:54
Да, остатки блиндажей, траншеи и воронки там, в лесу, встречаются очень даже часто.

TheBit
28.07.2008, 15:18
:salute::salute::salute::salute: Отдаю честь и преклоняю голову перед нашими защитниками...